9 Nisan 2012 Pazartesi

AYDIN



















AYDIN



YÜZÖLÇÜMÜ: 8.007 km²



NÜFUS: 999.163 (2011)



İL TRAFİK NO: 09



İLÇELER: Aydın (merkez), Bozdoğan, Buharkent, Çine, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuyucak, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Didim, Yenipazar.



İLGİ ÇEKİCİ YERLER: Tavşanburnu, Dilek Yarımadası Ulusal Parkı, Kemer Barajı, Bafa Gölü, Kadınlar Denizi, Yılancı Burnu, Odun İskelesi, Güzelçamlı Plajları, Aydın, İmamköy, Germencik Kaplıcaları, Kuşadası Ilıcası, Güzelçamlı İçmecesi, Afrodisias, Akaraka, Alabanda, Alinda, Antiokheia, Didim, Magnesia, Milet, Nysa, Priene, Tralles Eski Çağ Kentleri, Alihan Kümbeti (Alihan Baba Türbesi), Üveys Paşa, Hasan Çelebi, Ramazan Paşa, Süleyman Bey Camileri, Nasuh Paşa Külliyesi, Atike Hanım Çeşmesi ve Türbesi, Mehmed Paşa Kervansarayı.



Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Koruma

Genel Müdürlüğü Kamp Yerleri



Tavşanburnu

Söke – Didim Yolu Üzeri, Söke

Tel: (256) 225 15 75



İl Kültür Müdürlüğü



Tel: (256) 213 50 06

Faks: (256) 225 75 14



Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü



Menderes Bulvarı Turistik Park No:2

AYDIN

Tel: (0 256) 255 26 66

Faks: (0 256) 225 75 14



Müzeler







Aydın Müzesi



Adres: Hasan Efendi Müzesi – Aydın

Tel: (256) 225 22 59

Faks: (256) 225 75 14



Afrodisias Müzesi

Adres: Geyre Köyü Karacasu – Aydın

Tel: (256) 448 80 03

Faks: (256) 448 82 62



Milet Müzesi

Adres: Yenihisar Aydın

Tel: (256) 875 50 38



Örenyerleri



Aydın Müzesi

Alinda – Çine/Karpuzlu

Alabanda – Çine/Doğanyurt

Nysa – Sultanhisar

Maknesia – Ortaklar/Tekinköy

Amyzon – Koçarlı/Gaffarlar

Panionium – Kuşadası

Neopolis – Kuşadası

Mastavura – Nazilli/Başaran

Antiokya – Yenipazar

Gerga – Çine

Acharaka – Sultanhisar

Harpasa – Nazilli

Piginda – Bozdoğan

Ortasia – Yenipazar



Aphrodisias Müzesi

Aphrodisias – Geyre/Karacasu





Milet Müzesi

Milet Örenyeri – Yeni Hisar/Balat

Didyma-Apollon Tapınağı – Yenihisar/Merkez

Priene Örenyeri – Söke/Güllübahçe

Teic Hussa – Yenihisar/Akbük

Myus – Söke/Avşar

Thebai – Söke/Doğanbey



Önemli Günler



Mahalli Kutlama Günleri:



Atatürk’ün Nazilli’yi Ziyaretleri

Nazilli

9 Ekim



Atatürk’ün Aydın’ı Ziyaretleri

Aydın

3 Şubat



Atatürk’ün Söke’yi Ziyaretleri

Söke

4 Şubat



Kurtuluş Günleri:



Nazilli’nin Kurtuluşu

Nazilli

5 Eylül



İncirliova’nın Kurtuluşu

İncirliova

7 Eylül



Buharkent’in Kurtuluşu

Buharkent

3 Eylül



Sultanhisar’ın Kurtuluşu

Sultanhisar

5 Eylül



Söke’nin Kurtuluşu

Söke

6 Eylül



Aydın’ın Kurtuluşu

Aydın

27 Eylül



Germencik’in Kurtuluşu

Germencik

7 Eylül



Kuşadası’nın Kurtuluşu

Kuşadası

7 Eylül



Kuyucak’ın Kurtuluşu

Kuyucak

5 Eylül



Horsunlu’nun Kurtuluşu

Horsunlu

4 Eylül



Festivaller:



Sultanhisar Uluslararası NYSA Kültür ve Sanat Festivali

Sultanhisar-NYSA Antik Kent

29 Nisan-3 Mayıs



İncir Festivali

Germencik

5-7 Eylül veya 7-10 Eylül



Altın Güvercin Hafif Türk Müziği Şarkı Yarışması

Kuşadası

Turizm Sezonunda Belirlenecek Tarihte



Şenlikler:



Deve Güreşi Şenliği

Buharkent

Ocak Sonu ya da Şubat Başı



Karacasu Aphrodisias Atletizm ve Halk Oyunları Şenliği

Aphrodisias

22 Mayıs



Deve Güreşi Şenliği

İncirliova

Ocak Ayının İlk Haftası



Deve Güreşi Şenliği

Kuyucak

9 Aralık



Deve Güreşi Şenliği

Yenipazar

Şubat Ayının 2. Haftası



Deve Güreşi Şenliği

Germencik

Şubat Ayının İlk Pazar Günü



Panayırlar:



Tarım Sanayi Nazilli Panayırı

Nazilli

30 Ağustos



Önemli Haftalar:



Moda Günleri

Haziran Ayının İlk Haftası



Altın Güvercin Sinema Günleri

Ağustos Ayı İçerisinde



1. Resim: Mehmetpaşa Kervansarayı (1612-1613)

2. Resim: Kuşadası Genel Görünüm

3. Resim: Milet İonik Stoa



AYDIN-BÜYÜK MENDERES DELTASI MİLLİ PARKI



Yeri: Aydın ili,Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırlarında yer alır.



Ulaşım: Ege Bölgesinde Aydın ilinin Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırları içerisinde yer alan Milli Parka, Kuşadası-Söke karayolu ile ulaşılır. Milli Park Kuşadası’na 28 km., Söke’ye 34 km. uzaklıktadır.



Özelliği: Samsun dağının Ege denizine doğru uzantısıyla şekillenen Dilek Yarımadasının jeolojik yapısı, palezoik şistler, mezozoik kalker ve mermerler ile neojen tortul kütlelerden meydana gelmiş, Menderes mastının bir parçasıdır.Yarımada kumlu, killi, yatık ve yüksek kıyı şekillerini içeren plajlarıyla ilgi çekici kıyı özelliklerine sahiptir.



Milli Parkın özellikle kuzey kesimi Akdeniz Bölgesinde ender görülen potansiyelde bitki örtüsüne sahiptir. Özellikle defne ve kestane bitki kuşakları ile Akdeniz maki florasının hemen bütün bitki türleri yarımadada en canlı ve sağlıklı örnekleriyle yer almaktadır. Kuzey Anadolu ormanlık yörelerine has kestanenin, en güneye indiği, ülkemizde birkaç yerde bulunan kartopunun, Finike ardıcının küçük bir topluluk meydana getirdiği, pırnal meşesi, dallı selvilerin birlikte yetiştiği tek yerdir.







Milli Park nesli tükenmeye yüz tutmuş Anadolu parçasının batıda yaşadığı son noktadır. Ayrıca Akdeniz ülkelerinde korunan türler arasında da bulunan Akdeniz Foku ve deniz kaplumbağaları Milli Parkın kıyılarında yaşama ve üreme olanağı bulmuştur.



Görülebilecek Yerler: Milli Parkın hemen kuzeydoğusu sınırında Dilek Tepesinin eteğinde Güzelçamlı köyü yöresindeki kutsal olan MÖ 9.-8. yüzyıllarda “İonia”nın siyasal ve bilimsel merkezi olan “Panionion Konfederasyonu”n toplantı yeri olarak kullanılmıştır.



Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Parkın sahip olduğu koylarda günübirlik kullanım alanları mevcut olup, ziyaretçinin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ayrıca kır gazinosu ve büfelerde mevcuttur. Çadır ve karavanla konaklama imkanı vardır.



AYDIN'DA TARİHİ ESERLER,MÜZE VE MİLLİ PARK



Apollon Tapınağı, Tralleis Antik Kenti ve Milet Müzesi ile tarih tutkunlarına seslenen Aydın, ‘Güzelçamlı Milli Parkı ve mavi bayraklı plajlarıyla doğaseverleri bekliyor.



- Geçmişi MÖ 6. yüzyıla uzanan Aydın, tapınakları, örenyerleri, müzeleri ve turistik ilçeleriyle Türkiye’nin turizmde parlayan yıldızı konumunda bulunuyor.

Ünlü tarihçi Heredot’un “En güzel gökyüzünün altı ve en güzel uygarlıklar vadisi” olarak adlandırdığı Aydın, tarih boyunca Afrodisias, Milet, Alinda, Didim, Nysa, Prien, Magnesia uygarlıklarınakucak açmış.





APOLLON TAPINAĞI

Didim’in girişindeki, Batı Anadolu kıyılarının en etkileyici bağımsız anıtı olarak kabul edilen Apollon Tapınağı’nı, her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.



Tapınağın boyutları ve benzersiz planı kadar bugüne kadar çok iyi korunmuş olması da tarihseverleri çekiyor. Helenistik dönemde tasarlanan Apollon Tapınağı, dev boyutlu mimarlık yapıtlarının Roma dönemine has olmadığını kanıtlıyor. Milet ve çevre kentlerden gelenlerin, Panormos Limanı’ndan karaya çıkarak tapınağa kutsal bir yolla ulaştıkları sanılıyor.



Bir çoğu 1858 yılında Newton tarafından British Museum’a gönderilen tapınaktaki heykellerin, MÖ 6. yüzyılda yapıldığı biliniyor. Heykeller, çoğu dik biçimde oturan figürleri betimliyor ve bazılarında yazıtlar yer alıyor.



TRALLEİS ANTİK KENTİ

Efsaneye göre, Argoslular ve barbar Trakyalı Tralleislilerce kurulan, ancak daha önceleri Karialılarca kullanılan Tralleis, İÖ 334’te İskender tarafından alınmasından sonra Helenistik krallıklar arasında sık sık el değiştirmiş.



Tralleis, Bergama Krallık Çağı’nda yontuculukta zirveye ulaşmış, Bergama Zeus Sunağı’nda çalıştıkları bilinen Apollonios ve Tauriskos isimli iki büyük yontu ustasını yetiştirmiş. Antik kentte bugün ayakta kalan tek yapı, yörede “Üçgözler” olarak adlandırılan İS 2. yüzyılda yapılan Gymnasiona’ya ait kalıntı. Bunun dışında agora ve tiyatro kentin diğer önemli yapıları arasında bulunuyor.



MİLET MÜZESİ

Aydın’ın Söke İlçesi’ne 40 kilometre uzaklıktaki Miletos Antik Kenti içinde yer alan Milet Müzesi, 1973 yılında açıldı. Genellikle Milet’te bulunan arkeolojik eserlerin yer aldığı müze, havuzlu bir hol ile bu hole açılan biri asıl salon, diğeri de daha küçük olan ikinci bir salondan oluşuyor. Müzede, Miken seramiklerinin yanı sıra Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler bulunuyor. Ancak müze binasındaki çatlaklar, kapatılmasına sebep oldu.



Milet Müzesi’nin yanındaki dünyaca ünlü Afrodisias Müzesi de her yıl yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri halinde.



GÜZELÇAMLI MİLLİ PARKI

Aydın’ın Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırları içindeki “Büyük Menderes Deltası Güzelçamlı Milli Parkı”, zengin bitki örtüsüyle dikkat çekiyor. Parkta, özellikle defne ve kestane ağaçlarıyla canlı ve sağlıklı maki örnekleri yer alıyor.

Öte yandan, parkta nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Akdeniz foku ve deniz kaplumbağaları için yaşama ve üreme ortamı bulunuyor.



MAVİ BAYRAKLI 16 PLAJ

Türkiye’nin önemli turizm merkezleri arasında yer alan Kuşadası veDidim’in birçok plajı, temizliği ve doğal güzelliğiyle mavi bayrağa sahip bulunuyor.









AYDIN-SELÇUK



Selçuk, Ege Bölgesinin batısında, İzmir-Aydın karayolunun 73.km yer almaktadır. Denize ve pırıl pırıl kumsala sahip Pamucak plajına uzaklığı 9 km’dir.



Tarihçe



Antik Çağ yazarlarına göre Efes, Smyrna gibi M.Ö. 3000 yıllarında kurulmuştur. Ancak, Smyrna kurulduğunda, Efes o dönemin önemli liman kentleri arasındadır. Dor istilası üzerine Ege kıyılarına yerleşen İonlar Efes’e yerleşmişler, daha sonra Lidya egemenliği döneminde şehirlerini geliştirmişlerdir. İon, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı uygarlıklarının izleri bugün halen görülebilmektedir. Efesliler Roma dönemindeki depremle yerle bir olan şehirlerini Tiberius zamanında yeniden imar etmişlerdir. Ancak bu defa Helenistik bir yapı stili yerine tüm Efes, Roma karakteri yapılarla dolmuştur.



Siyasi ve ticari önemi giderek artan Efes’e Meryem Ana’ nın da gelmesi ve St. Jean’ın burada yaşaması Efes’i aynı zamanda önemli dini bir merkez durumuna getirmiştir. Daha sonraları Sart ile Susayı bağlayan deniz yolu üzerindeki işlek limanların zamanla dolması üzerine, artık yaşanmaz hale dönüşen şehri Bizans İmparatorluğu Justinyen’ in (527-565) Ayasuluk Tepesinde yaptırdığı St. Jean bazilikası etrafına yerleşmek suretiyle terk etmişlerdir. 1090 yılında şehir Türklerin eline geçmiştir. Böylece şehir tarih boyunca farklı istilalar yada depremler nedeniyle tam beş kez yeniden kurulmuştur.



İklim



Akdeniz ikliminin egemen olduğu yörede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır. Kar yağmaz ve ısı nadiren sıfırın altına düşer. İklimin yumuşak olması 10 ay deniz ve doğa sporlarının yapılmasına olanak tanır.



AYDINDA MAĞARALAR



Karaca Mağarası



Yeri: Aydın, Kuşadası İlçesi



Özellikleri: Pasif bir mağaradır. Pasif mağara olduğundan içerisinde akarsu yoktur. Ancak, tavandaki çatlaklardan damlayan sular, çeşitli damlataş şekillerinin oluşumunun günümüzde de devam etmesine sebep olmaktadır. Ayrıca, mağara içerisinde traverten havuzları ve bir kaç küçük gölcük yer almaktadır. Mağara içerisinde belirgin bir hava hareketi söz konusu değildir. Mağara havasının nemi, ağız kısmından içeriye doğru gidildikçe nispi bir artış göstermektedir.



Sırtlanini Mağarası



Yeri: Aydın, Karacasu İlçesi



Mağara Karacasu İlçesi, Yukarı Çamarası ile Narlıgedik köyü arasında yer alır. Mağaraya her iki köyden de gidilebilir. 20-25 dakikalık bir yürüyüşle Narlıgedik köyü daha yakındır. Afrodisias harabelerine de yakındır.



Özellikleri:
Toplam uzunluğu 348 m. (Ana Galeri:147 m.) olan mağaranın girişe göre en derin noktası -32 m dir. Yatay ve kuru bir mağaradır.



Mağara çok dar bir ağızla başlar. 4-5 m. sonra asıl mağara boşluğuna ulaşılır. Salon yan yana gelişip duvar şeklini alan sütunlarla 5-6 bölüme ayrılmıştır. Salona bağlı tüm odalar sarkıt, dikit ve sütunlarla süslüdür. Dışarıda ısı 28ºC, nispi nem yüzde 44 iken, mağara içinde ısı 17ºC ve nem miktarı %85′tir.



KUŞADASINA ULAŞIM



Aydın il merkezine 71 km. uzaklıkta, Ege Bölgesi’nin denizle buluştuğu kıyı şeridinde yer almaktadır. Kuzeyde Selçuk ve Pamucak, güneyde Dilek Yarımadası ile sınırlanan ilçe merkezi İzmir, Efes, Meryemana, Milet, Didim, Pamukkale, Marmaris, Bodrum gibi önemli turistik merkezlerin odağında bulunmaktadır. Kuşadası Limanı, Yunanistan’a ait Sisam adasına yakın olması nedeniyle, buraya gelen turistler için Türkiye’nin ikinci önemli deniz kapısıdır.



Kuşadası’na kara ve deniz yolu ile ulaşım imkanı vardır. Kuşadası Limanı bölgenin önemli limanlarındandır. En yakın havaalanı İzmir’dedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder