9 Nisan 2012 Pazartesi

BURSA


















BURSA




YÜZÖLÇÜMÜ: 11.043 km²










NÜFUS: 2.652.126 (2011)




İL TRAFİK NO: 16




İLÇELER: Bursa (Merkez), Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu, Gemlik, Kestel, Mudanya, İznik, Orhangazi, Karacabey, Mustafa Kemal Paşa, İnegöl, Yenişehir, Keles, Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık.




İLGİ ÇEKİCİ YERLER: Uludağ Milli Parkı, Çekirge, Armutlu, Oylat, Gemlik Kaplıcaları,Armutlu, Kumla, Kurşunlu Plajları, Prusa Kenti Surları, Nikaia (İznik), Miletopolis (Karacabey), Mirlea (Mudanya), Kirmastı (Mustafa Kemal Paşa), Atranos (Orhaneli), Neopolis (Yenişehir) Eskiçağ Kentleri, Ayasofya, Koimesis, Hagios Kiliseleri, Nikaia Nekropolü, Sarayı ve Hipogeumu, Orhan Camisi ve Külliyesi, Yıldırım, Yeşil, Hüdevendigar, Muradiye, Koca Sinan Paşa, İshak Paşa Külliyeleri, Bursa ve Karacabey Ulucamileri, Yıldırım Bedesteni, Bursa Arkeoloji, Bursa Atatürk, Bursa Türk İslam Eserleri, Mudanya Mütareke, İznik Müzeleri.




İl Kültür Müdürlüğü




Tel: (224) 220 99 26 – 220 70 19

Faks: (224) 220 42 51







Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü

Koro Tel: (224) 326 44 92- 93




Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü

Heykel – BURSA

Tel: (224) 221 95 49

(224) 221 23 77

(224) 223 26 59

Faks: 221 23 77




Müzeler




Bursa Müzesi

Adres: Kültür Par – Bursa

Tel: (224) 234 49 18

Faks: (224) 234 49 19




Bursa Arkeoloji Müzesi




Bursa Atatürk Müzesi




Mudanya Mütareke Evi Müzesi




Mudanya Tahir Paşa Konağı




Türk İslam Eserleri Müzesi




Yenişehir Şemaki Evi Müzesi




17. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi




İznik Müzesi




Adres: Müze Cad. İznik – Bursa

Tel: (224) 754 10 27







Önemli Günler




Mahalli Kutlama Günleri:




Ulubatlı Hasan’ı Anma Günü

Ulubat Köyü

29 Mayıs




Atatürk’ün İznik’e Gelişi

İznik

15 Temmuz




Atatürk’ün Bursa’ya Gelişi

Bursa

16 Ekim




Kurtuluş Günleri:




Bursa’nın Osmanlılarca Fethi

Bursa (Merkez)

6 Nisan




İnegöl’ün Kurtuluşu

İnegöl- Hükümet Önü

6 Eylül




Yenişehir’in Kurtuluşu

Yenişehir

6 Eylül




Orhaneli’nin Kurtuluşu

Orhaneli

9 Eylül




Bursa’nın Kurtuluşu

Bursa (Merkez)

11 Eylül




Gemlik’in Kurtuluşu

Gemlik

11 Eylül




Orhangazi’nin Kurtuluşu

Orhangazi

10 Eylül




Mudanya’nın Kurtuluşu

Mudanya

12 Eylül




M. Kemalpaşa’nın Kurtuluşu

M. Kemalpaşa

14 Eylül




Mudanya Mütarekesinin Yıldönümü

Mütareke Meydanı Mudanya

11 Ekim




Karacabey’in Kurtuluşu

Karacabey

14 Eylül




İznik’in Kurtuluşu

İznik

7-8 Kasım




Fuarlar:




Bursa Giyim ve Tekstil Fuarı

Bursa

Mayıs’ın 3. Haftası




Bursa Kitap Fuarı

Bursa

17-23 Nisan




Bursa Milli Fuarı

Bursa

7-31 Temmuz




Bursa Mobilya, Dekorasyon ve Halı Fuarı

Bursa

8-14 Ağustos




Bursa Çiçek Fuarı

Bursa

Mayıs’ın 1. Haftası




Bursa Gıda ve Tarım Fuarı

Bursa

19-25 Eylül




Festivaller:




Orhaneli Çilek – Kiraz Festivali

Orhaneli

Haziran




Orhangazi Folklor Festivali

Orhangazi

Eylül Ayı İçinde




Gemlik Kültür ve Sanat Festivali

Gemlik

5-7 Temmuz




Uluslararası 32. Bursa Festivali

Bursa (Merkez)

20 Haziran-12 Temmuz




Orhangazi Zeytin Festivali

Orhangazi

Kasım Ayı




Orhaneli G. Belen Çilek-Kiraz Festivali

Orhaneli-G. Belen

Haziran




Şenlikler:




Hıdrellez Kültür Bahar Bayramı

Merkez

5-6 Mayıs




Uluslararası Orhangazi 3. Folklor Şenliği

Orhangazi

Ekim Ayı İçinde




Kocayayla Şenliği

Keles

Haziran 3. Pazar




Orhangazi Folklor Şenliği

Orhangazi

Ekim




Yenişehir Biber Şenliği

Yenişehir

28 Eylül-Ekim Ayı







Panayırlar:




Emtia Hayvan Panayırı

Mustafa Kemal Paşa

20 Mayıs-1 Eylül




Harmancık Emtia Hayvan Panayırı

Harmancık

Ağustos




Karacabey İlkbahar Panayırı

Karagöz Mevkii Karacabey

25 Mayıs




Karacabey Sonbahar (Güz) Panayırı

26 Eylül




İznik Hayvan ve Emtia Panayırı

İznik

5 Ekim-5 Kasım




1. Resim: Bursa Ulu Cami (1396-1400)

2. Resim: Bursa Evi

3. Resim: Osmanlı Evi (18.yy)




BURSA CUMALIKIZIK




















Tarihçe:Osmanlıların Bursa’da ilk yerleştikleri bölgelerden olan Cumalıkızık, 180′i halen kullanılan, bazılarında ise koruma ve restorasyon çalışmalarının yapıldığı toplam 270 ev ile Osmanlı dönemi konut dokusunu günümüze taşımaktadır.




Cumalıkızık yerleşiminin güneydoğusunda Uludağ eteklerindeki Ihlamurcu mevkiinde Bizans devrine ait bir kilise kalıntısı 1969 yılında tespit edilmiştir, Kilise kalıntısının yüzeyde rastlanan bazı mimari parçaları Bursa Arkeoloji Müzesi’nde saklanmaktadır. Bursa yakınlarında kurulan Osmanlı Beyliği kuruluşundan kısa zaman sonra bölgeye hakim olmayı başarmış, 1326 yılında Bursa’yı, 1331 yılında İznik’i fethederek yörede varlığını kesin olarak kabul ettirmiştir. Böylece Osmanlı halkının bu topraklara yerleşerek kentler ve köyler oluşturması sağlanmıştır. Cumalıkızık vakıf köyü olarak kurulmuştur ve bu özelliğini yerleşim dokusu konut mimarisi, yaşam biçimine yansıtmıştır.Uludağ’ın kuzeyindeki dik etekler ile vadilerin arasında sıkışıp kalan yöre köylerine bu konumlarından dolayı ”kızık” adı verilmiştir. Köylerin birbirlerinden ayrılması için de dereye yakın olanına Derekızık, Fidye verene Fidyekızık ve Kızık köylerinden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık adları verilmiştir.







İklim:Kışlar genel olarak çok yağışlı,yazlar ise kuraklığa sebep olmayacak derecede yağışlı geçer.




Cumalıkızık Hamamı: Hamamın güney doğusundaki kapıdan soyunma bölümüne girilir. Buradaki diğer kapıdan külhan (ateşlik) kısmına geçilir. Burası kuzey güney uzantılı, dikdörtgen planlı, beşik tonozlu su deposuna bağlanmaktadır. Ateşlik kısmında tuğla örgülü bir niş yer almaktadır.




Hamamın ılıklık, sıcaklık, su deposu ve traşlık bölümleri orijinal olup, soyunma, külhan ve tuvalet kısımları sonradan yapılmıştır.




Zekiye Hatun Çeşmesi: Caminin doğu cephesindeki çift merdivenin altındaki 2,10 metre genişliğinde, 1,60 metre derinliğinde ve 1,85 metre yüksekliğindeki beşik tonozlu nişin içindedir.




Beyaz mermerden yapılmış 1,10 metre genişliği, 0,53 metre yüksekliği ve 0,12 metre kalınlığındaki ayna taşının yanları plasterli, üstü silmelidir. Köşeler yarım kemerli ve bir satırlık Osmanlıca kitabesinde “Sahhibül hayrat vel hasenat Zekiye Hatun vakfıdır. Sene 1316 (1917) “ yazılıdır.




CUMALIKIZIK ANITÇINAR




Köyün girişinde Eğrek mahallesindeki meydanda iki tane çınar karşılar. Bunlardan daha genç olanın gövde çevresi 4 metredir. Gövdede çarpmalardan oluşan yumrular yoğundur. Bilhassa kamyon kasalarının sürttüğü yerlerde derin izler kalmıştır.




Gövde iki ana dala ayrılmakta, bunlardan dokuz kol ayrılmaktadır. Rüzgar, kar bazı dallarının kıvrılmasına neden olmuştur.Genç görünüşü, gür dal ve yapraklarıyla Cumalıkızık’ın bol suyuyla beslenmektedir.




Diğer çınarın gövde çevresi 6 metredir. Gövde üzerinde oluşan urlar ve dikili hatlar dikkat çekmektedir.Gövdesi iki ana kola ayrıldıktan sonra on iki dalla genişleyip yükselmektedir. Bazı dalları yağan yoğun karın ağırlığını taşıyamayıp kırılmıştır. Bir genç dalı kalın dala dayanıp, yapışarak gelişmiştir.




Bu çınarda genç, gür ve bol suyla beslenmekte olduğunu belgeleyen koyu yeşil iri yapraklıdır.




Ağaçların gövde çevreleri açılarak beyaz çayır taşlarıyla sınırlanmıştır.




CUMALIKIZIK ETNOGRAFYA MÜZESİ




Köyün geçmişine ait çeşitli eşyalar halk tarafından bağışlanarak XVIII.,XIX. Ve XX. Yüzyıla ait güzel bir koleksiyon oluşturulmuştur.Salondaki eserler girişin solundan başlayarak merdiven kısmına kadar duvarlara dayalı cemakanlı vitrinler ile bir orta vitrinde sergilenmektedir.













Müzenin bahçesinde, sundurma ile örtülü kısımda at arabaları, şaraphane ”üzüm çiğneme teknesi”, dibek taşı, yalak, sütun başlığı bulunmaktadır. Ostotek teknesi ve başlığın köyün 2 km. güneyindeki ”Karancak” mevkiinden getirildiği öğrenilmiştir.




Müzede ev eşyaları, aydınlatma ve ısıtma araçları, mutfak eşyaları, tarım aletleri, silahlar, teknik araçlar, av malzemeleri, binek ve taşıma araçları bulunmaktadır.




CUMALIKIZIK'A NASIL ULAŞILIR?




Bursa’nın doğusunda, Ankara karayolunun 10. kilometresinden güneye Uludağ yamaçlarına giden yol 3 km sonra, Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerini günümüze kadar, koruyan Cumalıkızık yerleşimine ulaşır. Cumalıkızık’a, Bursa Santral garajdan minibüs ve belediye otobüsleri aracılığıyla yaklaşık yarım saatte ulaşılabilmektedir.




BURSA MUDANYA




Bursa’nın 25 km kuzeybatısında ve Marmara Denizi kıyısında yer alan Mudanya temiz havası ile yaz turizminin yoğun olarak yaşandığı bir merkezdir.




Tarihçe




Mudanya, İonya’nın 12 büyük kentinden biri olan Kolofonlu göçmenler tarafından M.Ö. VII. Yüzyılda kurulmuştur. Apamcia-Myrleia atlı bu antik kent bugünkü Hisarlık tepede yer almaktaydı. Mudanya Roma, Bizans ve Osmanlı döneminde yaşamıştır.




İklim




Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır.










OSMANGAZİ TÜRBESİ




Bursa kuşatmasının devam ettiği sırada Osman Gazi oğlu Orhan Bey’e şehir içindeki kubbeli yapıyı göstererek “Oğul; ben öldüğüm vakit beni Bursa’da şol gümüşlü kubbenin altına koyasın” demiştir. Günümüz Tophane Parkı’nın girişinde solda kalan bu kubbeli yapı Mesihilerin şapeline aitti. Bursa fethedildikten sonra, şapel mescide çevrildi ve Osman Gazi buraya defnedildi.






Saint Elias(Elia-İlyas) Manastırı’nın bölümüne ait olan şapelin içi 8,3 m. genişliğindeki duvarlara bitişik çift sütüncuklarla ayrılmış, yarım yuvarlak nişli, sekizgen plana sahipti. XI. yüzyılda yapıldığı bilinen bu şapel’in şekli, Roma İmparatorluk devrinden itibaren uygulamaya başlanan örneklerle büyük benzerlik göstermektedir. Şapel’in narteks kısmının olduğu yere gömülen mezarlar, günümüzde açıkta kalmıştır. 1855 depreminde yıkılan türbe 1863′te Sultan Abdülaziz tarafından eski plana sadık kalınarak yapılmıştır. Türbe kubbe ile örtülü sekizgen plana sahiptir. Türbe’ye kuzeydeki ahşap antreden geçilerek girilir. Ortada sedef kakmalı muhteşem ahşap sanduka Osman Gazi’ye (1258-1326) aittir. Solunda oğlu Alaaddin Bey, bunun yanında Hüdavendigâr oğlu Savcı Bey sağında, Aspurça Hatun’un oğlu ibrahim Bey ile adları bilinmeyen on iki sanduka vardır. Türbe’de Konya Sultanı Alaaddin tarafından Osman Bey’e gönderilen çok büyük bir davul ve tesbih sergilendiğinden, halk arasında Davullu (Davud) manastırı denmesine neden olmuştur. Bunlar bir yangın sırasında yanarak kül olmuştur. Türbe, konak salonları dekorasyonu şeklinde bezenmiş, pencerelere kumaş perdeler takılmıştır. Fransız mimari stilinde yapılan bu kısımda ufak bir mihrap görülmektedir. Pencere parmaklıkları dökme demirdendir.




Osmangazi türbesi ile aynı alan içinde ayrıca orhangazi türrbesi de bulunmaktadır. Ulaşımı son derece kolay olup Bursa merkezden yürüyerek sadece 10 dakika uzaklıktadır. Ve türbelerin bulunduğu alan Bursa’ nın panoramik görüntüsüne de hakimdir… Ceddimizin daimi ikametgahını görmenizi tavsiye ederim.




ULUDAĞ KAYAK MERKEZİ




Uludağ-BursaKonumu: Bursa’nın 36 km. güneyinde yer alan Uludağ, ülkenin en gözde kış sporları merkezidir. Flora ve faunasının zenginliği ile 1961 yılında Milli Park ilan edilmiştir.

Sadece kış turizmine değil, yaz aylarında kampçılık, trekking ve günübirlik piknik etkinliklerine de olanak sağlamaktadır. Çevre, orman örtüleri ile kaplıdır. Kayak alanı 1750-2543 m. yükseklik arasındadır. 2543 metreye ulaşan doruğu (Kara Tepe) ile Batı Anadolu’nun en yüksek dağıdır.




Sezon: Kayak mevsimi normalde aralık-nisan arasıdır. Bu yıldan başlayarak suni karlama yapılacak, sezon uzatılacaktır.




Pistler:Dağdaki pistlerin toplam uzunluğu 20 km.yi bulmaktadır. Normal kış koşullarında kar yüksekliği 3 metreyi bulur. Mevsim başında toz kar, sonunda ise ıslak kar özelliği gösterir.

Alp ve Kuzey Disiplini ile Tur Kayağı ve Helikopterli Kayak uygulamalarına elverişlidir. Kayak dışında snow board, big foot, buz pateni, kar motosikleti aktiviteleride bulunmaktadır. 8 telesiyej ve 7 teleski hizmet vermektedir.




Uaşım:Uludağ Milli parkına hem karayolu ile hem de teleferik ile ulaşım sağlanabilmektedir. Kayak Merkezi Bursa’ya 40, havaalanına 60 dakikadır. Uludağ yolu şehir merkezinden Milli Parkın girişine kadar 22 km., Milli Park Oteller Bölgesi arası 12 km.dir. Kış aylarında günün her saatinde Bursa kent merkezinden (Tophane-eski garajlar) minibüs bulunabilir. Teleferik, Bursa’nın Teleferik semtiyle Kadıyayla ve Sarıalan arasında karşılıklı çalışır. Sarıalan’a 20 dakikada çıkar. Dikkat: Kayak takımlarını teleferikle taşımak yasaktır.




Konaklama




Uludağ Kayak Merkezi I. ve II. Gelişim Bölgeleri olmak üzere iki ayrı bölgeden oluşmaktadır. I. Gelişim Bölgesi yatırımlarını tamamlamış durumdadır. Şu anda 16 tesis faaliyettedir. 1986 tarihinde turizm merkezi ilan II. Gelişim Bölgesinde 3300 yatak kapasiteli 11 adet turistik tesis parseli düzenlenmiş olup 3300 yatak kapasiteli 11 adet parsel yatırımcıya tahsis edilmiştir.

2′si faaliyettedir. Buradaki tesislerde akla gelebilecek her tür konforu ve eğlenceyi bulmak olasıdır. Yanısıra kamuya ait pekçok konaklama tesisi bulunmaktadır.




http://www.cennetturkiye.org/uludag-bursa-kayak-merkezi/








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder