29 Haziran 2011 Çarşamba

GİRESUN










GİRESUN



YÜZÖLÇÜMÜ: 6.934 km²giresun deniz karadeniz



NÜFUS: 419.498 (2011)



İL TRAFİK NO: 28



İLÇELER: Giresun (merkez), Alucra, Bulancak, Dereli, Espiye, Eynesil, Görele, Keşap, Piraziz, Şebinkarahisar, Tirebolu, Yağlıdere.



İLGİ ÇEKİCİ YERLER: Giresun Adası, Kulakkaya, Dokuzgöz ve Salon Çayırı Orman İçi Dinlenme Yerleri, Belediye Plajı, Giresun, Arda, Kaledere, Kuşluhan, Andoz, Eynesil, Şebinkarahisar, Merkez (Saint Jean) ve Bedrama (Bodrum) Kaleleri, Giresun, Hisarköy (Dereli) ve Şebinkarahisar’daki Meryem Ana Kilise ve Manastırları, Gebe Kilisesi, Hacı Hüseyin, Hacı Mikdad, Kale, Fahreddin Behramşah, Fatih ve Kurşunlu Camileri, Taş Mescid, Kurşunlu Hamamı ve Çeşmesi, Pertevniyal Çeşmeleri, Taşhanlar.





İl Kültür Müdürlüğü



Tel: (454) 212 17 65

Faks: (454) 212 17 65



Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü



Sami Oytun Kültür Sitesi Fevzipaşa Cad.

Hacıhüseyin Mah.

GİRESUN



Önemli Günler



Mahalli Kutlama Günleri:



Atatürk’ün Giresun’a Gelişi

Giresun

19 Eylül



Atatürk’ün Şebinkarahisar’a Gelişi

Şebinkarahisar

11 Ekim



Festivaller:



Aksu Kültür ve Sanat Festivali

Aksu deresinin denize döküldüğü alanda başlar, şehir içinde devam eder.

20-23 Mayıs



Şenlikler:



Sisdağı Otçu Şenlikleri

Sis Yaylası

Temmuzun Son Haftası



Kümbet Yaylası Şenliği

Kümbet Yaylası

Temmuzun 2. Haftası (Cuma, Cum. Pazar)



Şeyh Mahmut Çağırtan Şenliği

Çamoluk

Temmuzun 2. Haftası (Cuma, Cum.)



Bulancak Kültür ve Sanat Şenliği

Bulancak Erikli Köyü

22-27 Temmuz



Çamoluk Bal Şenliği

Çamoluk

30 Eylül



Bektaş Yayla Şenliği

Bektaş Yaylası

Ağustos Ayının İlk Haftası (Cum.-Pazar)





GENEL BİLGİLER



Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Giresun bir yarımada üzerine kurulmuştur. Giresun, Anadolu’nun kuzeydoğusunda, yeşille mavinin kucaklaştığı Karadeniz’in inci kentlerinden birisidir. Doğal ve tarihi değerler açısından turizme oldukça elverişli bulunan Giresun’un bakir ormanları, yaylaları ve akarsuları ilgi çekicidir.



İLÇELER:



Giresun ilinin ilçeleri; Alucra, Bulancak, Çamoluk, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Espiye, Eynesil, Görele, Güce, Kesap, Piraziz, Şebinkarahisar, Tirebolu ve Yağlıdere’dir.



Giresun Adası



Giresun Adası Karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası kıyıdan bir mil açıkta yer almaktadır. 40.000 metrekare alana sahip olan ada, Aksu şenliklerinde ve yaz aylarında özel seferlerle ziyaret edilmektedir.



Kaleler



Giresun Kalesi: Oldukça zengin bir tarihi kültüre sahip olan kale, şehrin merkezine kurulmuştur. Kalede Milli Mücadele Kahramanı Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı, tarihi saray kalıntıları, mağaralar, kaba taşlarla örülmüş surlar ve taş kabartmalar görülebilecek önemli noktalardır



Plajlar



Giresun kentinin doğu ve batısındaki sahiller kilometrelerce uzayıp giden doğal plajlar durumundadır. Kent merkezine yaklaşık 5 km. uzaklıkta yer alan, Arif Kumaş, Giresun, Belediye, Emniyet, Tabya ve Jandarma plajları Giresun’un başlıca plajlarıdır. Giresun’da kamping yapılacak plajlar Arif Kumaş, Bulancak Belediye, Keşap Düzköy Belediye Plajı, Tirebolu Plajıdır. Ayrıca yaz aylarında Giresun Adası ile Giresun Limanı arasında her akşam Mavi Tur düzenlenmektediR



Geleneksel Giresun Evleri



Kalenin güneydoğusunda yer alan ve Zeytinlik Mahallesi adını alan semt eski tarihi Giresun evlerinden oluşur. Korunmaya alınmıştır ve ziyaretçilerin uğrak yeridir. Eski evlere meraklı olanlar için gezilip görülecek ilginç bir semttir.



NE YENİR?



Giresun denilince akla karalahana ve hamsi gelir. Bunun yanında mısır unundan yiyecekler yapılır. Yemeklerden bazıları; Karalahana Çorbası, Karalahana Diblesi, Isırgan Püresi, Mısır Ekmeği, Fasulye Turşusu, Kiraz Duzlaması ve Pezik Mıhlamasıdır.



YAPMADAN DÖNME



Giresun Kalesini, yaylaları ve müzeyi,

Giresun pidesi, yaylada et, alabalık ve yöreye özgü yemeklerin (Kara lahana çorbası, karalahana diplesi, hamsi ve balık çeşitleri) yemeden,

Fındık, Peştemal ve Kazancılar Çarşısı’nda satılan el yapımı hediyeliklerden satın almadan,



…Dönmeyin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder