28 Haziran 2011 Salı

KOCAELİ






KOCAELİ





YÜZÖLÇÜMÜ: 3505 km²kocaeli



NÜFUS: 1.601.720 (2011)



İL TRAFİK NO: 41



İLÇELER: İzmit (merkez), Gebze, Gölcük, Kandıra, Karamürsel,Körfez.



İLGİ ÇEKİCİ YERLER: Kuzuyayla ve Fındıklıtepe Orman İçi Dinlenme Yerleri, Bayramoğlu, Karamürsel, Kefken ve Kerpe Kıyıları, Ballıkayalar, Eskihisar Kalesi, Hannibal Mezarı, Pertev Mehmed Paşa ve Çoban Mustafa Paşa Külliyeleri, Orhan Gazi, Mehmed Bey (Fevziye) ve İmaret Camileri, Sultan Süleyman Köprüsü, Yalı ve Mehmed Bey Hamamları ile Yenihamam ve Küçükhamam, Canfeda Kethüda Kadın ve Mısıroğlu Çeşmeleri, Hünkâr Kasrı, İzmit Saat Kulesi, İzmit, Yarımca ve Osman Hamdi Bey Müzeleri.





İl Kültür Müdürlüğü



Tel: (262) 322 44 04 – 322 11 50

Faks: (262) 324 54 64



Kültür Merkezleri



Tiyatro, konferans gibi etkinliklere yönelik 572 kişilik Salon

200 m²’lik Sergi Salonu

350 m²’lik Kütüphane

2 adet Sanat İşliği



Yazışma Adresi: Sabancı Kültür Sitesi E5

Karayolu Üstü Vilayet Karşısı – Kocaeli

Tel: (262) 322 28 26



Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü



Eski Vali Konağı

KOCAELİ

Tel: (0 262) 321 19 60

Faks: (0 262) 324 54 64



Müzeler



Kocaeli (İzmit) Müzesi

Adres: Tepecik Mah. Saray Yokuşu Saat Kulesi Yanı – Kocaeli

Tel: (262) 321 22 74



Etnografya Müzesi

Adres: Veli Ahmet Mah. Kocaeli

Tel: (262) 224 25 38



Örenyerleri



Arkeoloji Müzesi

Kerpe – Kandıra

Anibal – Gebze

Çenedere – İzmit/Derince



Önemli Günler



Mahalli Kutlama Günleri:



Yarımca Altın Kiraz Kültür ve Sanat Festivali

Körfez

6-19 Temmuz



ÇEVRE-93 Bahar ve Çevre Şenliği Bayramı ve Kültür Sanat Festivali

Gölcük

24-30 Mayıs



Fındık ve Kültür Sanat Festivali

Değirmendere

Temmuzun Son Haftası



Armut Festivali

Maşukiye

Ağustos



Ayva Festivali

Eşme

Ekim



Fuarlar:



Kocaeli Sanayi Fuarı

İzmit

28 Haziran-15 Temmuz



Kocaeli Eğlence Fuarı

İzmit



Şenlikler:



Çocuk Şenliği

Değirmendere

21-23 Nisan



GENEL BİLGİLER



Kocaeli, Marmara Bölgesi’nde bulunan ülkemizin önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biridir. Kocaeli iline kültürel niteliğini kazandıran faaliyetlerden biri Değirmendere düzenlenen “Uluslararası Ahşap Heykel Sempozyumu”dur. Eski Yalı Mahallesi’nde bulunan eski evler restore edilerek, bu evlerin çevrelediği ve yüzyıllık çınarların bulunduğu alana 600 kişilik bir amfiteatr yapılmış olup, her yıl düzenlenen Uluslararası Ahşap Heykel Sempozyumu sonunda, parklar ile Çınarlık Meydanı’nda sergilenen heykeller büyük ilgi görmektedir.

İLÇELER:

Kocaeli ilinin ilçeleri; merkez ilçe İzmit, Derince, Gebze, Gölcük, Karamürsel, Kandıra ve Körfez olmak üzere toplam yedi ilçesi bulunmaktadır.



Müzeler ve Örenyerleri



Etnografya Müzesi

Tel: (+90-262) 324 25 38

Ziyaret Saatleri: 08.30-16.30

Ziyarete açık günler: Pazartesi hariç hergün




Osman Hamdi Bey Müzesi:Büyük Türk Müzecisi ve Ressamı Osman Hamdi Bey (1842-1910) tarafından 1884 yılında Gebze Eskihisar’ın batı sahiline köşk, resimhane, kayıkhane ve müştemilat şeklinde inşa edilmiştir. Giriş katındaki ahşap kapıların tablalarına 1901-1903 yıllarında yaptığı çiçek resimlerinin her biri bir tablo değerindedir. 26 yıl boyunca yaz aylarını geçirdiği köşkte en ünlü tablolarını çizmiştir. 1984 yılında restorasyonu yapılan köşk 19.08.1987 yılında Osman Hamdi Beyin çeşitli eserlerinin röprodüksiyonlarından oluşan tablolar, aile fotoğrafları ve kullandığı eşyaların sergilendiği müze olmuştur.



Tel: (+90-262) 655 63 48

Ziyaretçi Saatleri : 08.30-16.30

Ziyarete açık günler: Pazartesi hariç her gün



Yüzer Müze: (Gayret Gemisi) 10 Mayıs 1946 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapılan gemiye USA Everson adı verildi. Everson Kore ve Vietnam savaşlarına katıldı. 11 Temmuz 1973 yılında USA Everson gemisi; Panama, Portoriko, Azor Adaları ve İspanya limanlarına uğrayarak Türk Donanma Komutanlığı’na geçişi yapılarak TCG Gayret adı verildi.

TCG Gayret 1975 – 95 yılları arasında bir çok Milli ve NATO Tatbikatlarına iştirak etmiştir. 5 Mayıs 1995 yılında gemi hizmet dışına alınarak Poyraz Limanı’nda muhafaza edilmiştir. 1997 Ocak ayında ise Gölcük Donanma Komutanlığı, Kocaeli Valiliği ve İzmit Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Yüzer Sanatlar Galerisi ve Müze haline getirildi.

Müze restorasyon çalışmalarından sonra 13 Ağustos 1997 tarihinde şu anda bulunduğu yere (Yat Limanı İnşaatı yanı – İzmit Garı önüne) getirildi.

Ziyaret Saatleri: 08.30-16.30

Ziyarete açık günler: Pazartesi hariç her gün



Gölcük Deniz Müzesi: Gölcük Deniz Müzesi 12 Mart 1976’da, Türk Deniz Tarihini özet olarak yansıtabilmek amacıyla kurulmuştur.

Deniz Şehitleri Abidesi’nin çevresinde inşa edilmiş olan müze; geçmiş olayların tüm yönlerini ortaya koyarak olayları meydana geldikleri ortam içinde çeşitli yönleri ile tanıtıp, sonuçlarından faydalanabilmek, bundan böyle girişilecek her işte geçmişin hatalarına düşülmeden, en iyi ve en başarılıyı yapacak yolları bulabilmek için, bir eğitim amacı güdülerek düzenlenmiştir. Ayrıca, müzede deniz tarihimizin ayrılmaz parçaları şehitlerimizin anısına geniş bir şekilde yer verilmiştir.

On iki galeri olarak düzenlenen müzede, bölümler yüzyıllara göre kronolojik olarak sıralanmıştır.


Örenyerleri

Gültepe Nekropol Sahası

Üçtepeler Büyük Tümülüsü

Fatih Sultan Mehmet’in Otağı

Saat Kulesi

Saraylar, Köşkler, Konaklar

İzmit Sarayı: (Abdülaziz Av Köşkü) Demiryolunun kuzeyinde Saat Kulesinin yanındadır.

Osmanlı Sultanı Abdülaziz tarafından Av Köşkü-Kasır olarak yaptırılmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk, bu binada bir süre kalarak Fransız yazar Claude Ferare ile burada görüşmüştür. 28.06.1967 tarihinde müze olarak hizmete açılmıştır. İki katlı, barok üslupta yapılmış, cephesi mermer sütunlarla çevrilmiş bir yapıdır. Mermer işçiliği tavan süslemeleriyle bol sütunlu oluşu Dolmabahçe Sarayının küçük bir örneğini hatırlatmaktadır. İstanbul dışında günümüze kadar gelebilen tek saray yapısı olması açısından önemlidir. Kocaeli Valiliği tarafından restore edilen yapı, 17 Ağustos 1999 tarihli depremde hasar görmüştür.




Kayser Wilhelm Köşkü: Hereke Halı Fabrikası sınırları içinde kalan tarihi köşk 1884 yılında Alman İmparatoru Wilhelm Kayseri’n Türkiye gezisi nedeniyle Yıldız Sarayı’nda yaptırılarak üç gün içinde monte edildiği tespit edilmiştir.



Pembe Köşk: 20. yy.ın başında yapılmıştır. İzmit Yukarı Pazar’da; üç katlı, kagir, giyotin pencereli konak Valilik tarafından onarılmıştır.



Onarım sırasında içinde ve dışındaki ahşapları (dolaplar, pencereler vs.) olduğu gibi orijinalini muhafaza edecek şekilde düzenlenmiştir. Kafeteryası, kuaför salonu bulunan Pembe Köşk, Vilayet Evi olarak düzenlenmiş ve halka açılmıştır



Demirciler Konağı: Gebze Demirciler Köyü’nde bulunan konak, 19. yy. Osmanlı mimarisinin en başarılı örneğidir. İçindeki kalem işi bezemeler ve mimari üslup açısından Kocaeli ilindeki tek örnek olma özelliğine sahiptir.



Eski Vali Konağı: İzmit’in Kozluk Mahallesi’nde olup, Vali Konağı ve Defterdar lojmanı olmak üzere bitişik nizamda iki ayrı yapıdan oluşmaktadır. 20. yüzyılın ilk yarısında yapılan konak, Özel İdare Müdürlüğünce restore edilmiştir. Cumhuriyet dönemi mimari üslubunu yansıtan iki katlı bina, günümüzde müze müdürlüğünün ve vilayetin hizmetinde kullanılmaktadır.



Sırrıpaşa Konağı: İzmit Hacı Hasan Mahallesi Yeni Çeşme sokaktadır. 19. yüzyılın ikinci yarısında İzmit Mutasarrıfı Sırrıpaşa tarafından yaptırılmıştır. Konağın bahçe duvarı antik heykel ve mimari parçalar ile süslenmiştir. Yapı, bugün ayakta kalan 19. yüzyıla ait bir sivil mimarlık örneği oluşu bahçe duvarındaki arkeolojik eserler ve içindeki kalem işi bezemeler ile ilin önemli bir tarih hazinesidir.



İzmit İstasyon Binası: Gar İdare Binası ile Ambar binası, Neo-Klasik üslupta, Almanlar tarafından 1908-1920 yılları arasında İtalyan taş ustalarına yaptırılmıştır. Bu nedenle bu iki binanın özellikle taş gabarisindeki Mimari ve sanatsal unsurlar ile dönem özelliklerini göstermesi bakımından ildeki ender yapılardan biri olarak tescil edilmiştir.



Kale, Kuleler



Eskihisar Kalesi: Deniz kıyısında, Eskihisar köyünün kuzeydoğusunda, dik yamaçlı bir tepe üzerinde limanı korumak amacıyla Bizans döneminde yapılmış olup, duvarları tuğla bezemelidir. Uzun yıllar kendi haline bırakılmış olan kalenin son yıllarda bazı bölümleri restore edilmiştir.

Saat Kulesi:
İzmit Kemalpaşa Mahallesinde Av Köşkü ile Atatürk Heykeli arasında yer alan kentin karakteristik Saat Kulesi’ni, İzmit mutasarrıfı Musa Kazım Bey, Sultan II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. Yıldönümü nedeniyle yaptırmıştır.



NE YENİR?



Yöredeki kültürel çeşitlilik besleme biçimlerine de yansımıştır. Sebze ve meyve tüketimi oldukça fazladır. Kiraz, vişne, elma ve şeftali üretimi oldukça yaygındır. Yarımca kirazı, Değirmendere fındığı ünlüdür. Cizleme, kıvırma ve hoşmerim yöreye özgü başlıca yemeklerdir. Pişmaniye Kocaeli’ne özgü bir tatlı çeşididir.



NE ALINIR?



Hereke İpek Halısı (Hereke-Körfez), pişmaniye ve Saray Helvası ve Karamürsel Sepeti kentten alınabilecek hediyelik eşyalardır.



Kayser Wilhelm Köşkünün arkasında bulunan Hereke Halı Fabrikası, 1843 yılından günümüze kadar geçen bir asır içinde ürettiği ipek ve yünlü halılarıyla dünya halıcılık literatürüne girmiştir. Hereke halıları, Anadolu geleneksel halıcılığının yüzyılımızdaki sentezidir. Bugün Yıldız Sarayı’nda bulunan dünyanın en büyük halısının üretildiği Hereke tezgahları ülkemizde ve Dünyada ipek halı dokumacılığı konusunda çok önemli bir konumda bulunmaktadır.



YAPMADAN DÖNME



Etnografya Müzesini (İzmit), Gayret Gemi Müzesi (İzmit), Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi (Eskihisar- Gebze) görmeden,

Kuş Cenneti ve Temalı Parkı (Darıca-Bayramoğlu-Gebze) gezmeden,

Maşukiye’de alabalık, Kandıra Yoğurdu, Peyniri, Pişmaniye ve Saray Helvasını tatmadan,

Hereke İpek Halısı , Karamürsel Sepeti almadan…

Dönmeyin.



KARTEPE KAYAK MERKEZİ



Kocaeli’nin güneydoğusundaki, Kocaeli ve Sapanca çevresinin en yüksek tepesi olan Kartepe 1150 metre ile 1640 metre rakımları arasında bulunuyor. İstanbul’a yaklaşık 125 km. uzaklıktaki tepe Sapanca Gölü ile İzmit Körfezine hakim bir nokta. sapanca Gölü ve çevresi kadar bilinmese de ziyaretçisi hiç eksik olmuyor. İstanbul, Kocaeli çevresinde ikamet edip hala görme fırsatınız olmadıysa en kısa sürede görmenizi tavsiye ederiz.













Kar topu oynamak, doyumsuz manzarayı izlemek yapacaklarımızdan sadece birkaçı. Samanlı dağlarının en yüksek tepesine hoşgeldiniz…

Doya doya karlarda, kayın, çınar, meşe ve ıhlamur ağaçlarının altında yürümek ve birbirinden harika fotoğraflar çekmek istiyorsanız en doğru adreslerden birinde, Kartepedesiniz. Orta zorlukta bir parkur. Herkesin yürüyebileceği türden. Ancak manzarası o kadar basit görünmüyor. Bu bölgeye en yüksek tepeden bakmak inanın gözlerinizi kamaştıracak… Sapanca’nın güneyinde yer alan bu bölgeye yine tanıdık olan bir yerden, Maşukiye’den gidiliyor. Doğal yapısıyla, tabiat güzellikleriyle kesinlikle ender görülebilecek yerlerden biri… Birkaç yolu var. Sıkı bir yürüyüş yapmak isteyenler patikalardan yürüyebilirler. Ancak doğanın tadını çıkarmak isteyenlere tavsiyemiz orman yolu.

Gidilebilecek ve keyfini çıkarabileceğiniz en güzel mevsim kış. Hele kar yağdıysa tüm bölgeyi yukardan izlemek inanın bir ayrıcalık. Gidince bize hak vereceksiniz.


Alınacak malzemeler:

Sabah erken saatlerde, küçük sırt çantamızı hazırlayarak evden çıkıyoruz.



Yanımıza almamız gereken malzemeler: Yedek yürüyüş pantolonu, atlet veya tişört benzeri ince üst giyecek,kazak veya polar, yağmurluk, yedek ayakkabı, en az iki çift çorap, su taşıyabilmek için matara veya pet şişe.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder