27 Haziran 2011 Pazartesi

SİVAS










SİVAS






YÜZÖLÇÜMÜ: 28.488 km² ulu cami









NÜFUS: 627.056 (2011)





İL TRAFİK NO: 58





İLÇELER: Sivas (merkez), Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gülova, Gürün, Hafık, İmranlı, Kangal, Koyulhisar, Suşehri, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli, Zara.





İLE İLİŞKİN BİLGİLER: Fidanlık ve Eğriçimen Orman İçi Dinlenme Yerleri, Sıcakçermik, Soğukçermik ve Balıklıçermik, Divriği Kalesi, Sivas Ulucamisi, Divriği Ulucamisi ve Darüşşifası, İzzeddin Keykâvus Darüşşifası, Gök Medrese (Sahibiye Medresesi), Buruciye Medresesi ve Çifte Minareli Medrese, Meydan Kale (Sivas), Ali Ağa, Ali Baba ve Kale (Divriği) Camileri, Ahi Emir Ahmed, Kadı Burhaneddin, ve Abdülvahap Gazi Türbeleri, Güdük Minare (Şeyh Hasan Bey Türbesi), Sitte Melik ve Kameriddin Kümbetleri, Boğazköprü, Eğriköprü, Kesikköprü ve Şahruh Köprüsü, Behram Paşa Hanı, Meydan Hamamı, Sivas Müzesi, Sivas 4 Eylül Atatürk Müzesi.









İl Kültür Müdürlüğü





Tel: (346) 221 35 06

Faks: (346) 223 92 99





Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu Müdürlüğü





Adres: Atatürk Kültür Merkezi

Sivas

Koro Tel: (0 346) 223 14 54 – 223 41 10





Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü





Atatürk Kültür Merkezi

SİVAS

Tel: (0 346) 221 51 281

Faks: 223 92 99





Müzeler

gök medrese sivas





Arkeoloji Müzesi

Adres: Buruciye Medresesi – Sivas

Tel: (346) 221 25 68





Etnografya Müzesi

Adres: Ordu Evi Karşısı – Sivas

Tel: (346) 221 04 46

Faks: (346) 224 40 67





Örenyerleri





Sivas Arkeoloji Müzesi

Başören Kuşaklı Höyüğü – Altınyayla – Başören





Atatürk ve Kongre Müzesi

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi





Önemli Günler





Mahalli Kutlama Günleri:





Aşık Veysel’i Anma Günü

Şarkışla-Sivas

21 Mart





Atatürk’ün Sivas’a Gelişi

Sivas

27 Haziran





Festivaller:





İmralı Bal Festivali

İmralı

3 Eylül





Gürün Kayısı Festivali

Gürün

14 Ağustos





Aşık Veysel Kültür ve Sanat Festivali

Şarkışla

Temmuz Ayının İlk Hafta Sonu





Şenlikler:





2-5 Eylül Sivas Kongresi Kültür ve Sanat Şenliği

Sivas

2-5 Eylül





Ruhsatiye Anma Şenlikleri

Sivas-Kangal

Değişik Tarihlerde Yapılmaktadır





Divriği Maden Şenliği

Sivas- Divriği

Değişik Tarihlerde Yapılmaktadır





Pir Sultan Abdal Şenlikleri

Sivas-Yıldızeli Banaz Köyü

12-13 Haziran





Üst Resim: Divriği Ulu Cami (1228-1229)

Alt Resim: Gök Medrese (1271)



Kangal Balıklı Kaplıcasına nasıl gidilir?






Kangal Balıklı (Yılanlı) Çermik Konumu


Sivas Ili sinirlari içerisinde; Il merkezine 90 km uzakliktaki Kangal Ilçesinin 13 km kuzeydogusunda bulunan

Hamam Deresi ( Topardiç Deresi ) vadisinde yer alan, Balikli Çermik – Yilanli Çermik adlariyla da anilan kaplicadir.



Kaynagin bikarbonat, kalsiyum ve magnezyum içeren termal suyu, izotermal, hipotonik, oligometalik özellikli. Kaplica suyunda en büyügü 10 cm. boyunda binlerce balik yasiyor.



Balikli Kaplicanin bulundugu vadi boyunca güneye dogru gidildikçe diger bazi kaynaklara da rastlanmaktadir. Bunlarin debisi en fazla olani; Kangal Ilçesine bagli Kalkim Köyünde bulunan Kalkim Kaplicasidir. Rakimi 1425 m olan Balikli Kaplica da kaynaklar, kuzey-güney dogrultusunda dizilmis olup 5 ayri yerden kaynak almaktadir. Kaplica suyu aslinda belirli bir kaynak noktasindan çok, kum taslari arasindan yaygin olarak yüzeye çikmakta ve dere kenari boyunca sizintilar olusmaktadir.



ImageShack





Sedef hastaları Sivas’a gidiyor


Balıklı Kaplıca


Sivas’ın Kangal ilçesi hem köpekleriyle hem de balıklarıyla ünlü! Köpekleri hemen herkes tanıyor.Oysa balıkların özelliği çok önemli. Dünyada eşi benzeri bulunmayan ve sedef hastalarının son umut olarak gördüğü bu balıkları merak ediyorsanız,yazımızı mutlaka okuyun!


Doktor balıklar

Sivas’a gitmek için ya Kayseri ya da Malatya yolunu kullanmanız gerek. İstanbul’dan bu iki yere de Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşları var. Ancak Kayseri yolu daha rahat olduğu için ilk tercih.Kayseri’ye indikten sonra, Sivas’a gitmek için üç saatlik bir yolculuğu yapmanız gerek. Yaz aylarında, sezonun yoğun olduğu dönemlerde, oteller Kayseri’den servis hizmeti veriyorlar. Balıklı Kaplıca Sivas’a 98, Kangal ilçesine ise 13 kilometre uzaklıkta. Yani Sivas’tan yaklaşık bir saat onbeş dakikalık yolunuz var. Kangal Sivas’ın en ünlü ilçesi, Hem köpekleriyle hem de balıklarıyla! Sivas Kangal Köpekleriyle sadakat ve görev anlayışı dışında fizikleriyle de dikkat çekiyor. Balıklara gelince, onların özellikleri gerçekten çok fazla. Bir kere, 37 derece sıcaklıktaki suda yaşıyorlar ve bu karşılaşılan bir durum değil. En önemli özelliği ise sedef hastalığına alternatif bir çözüm sunmaarı. En büyüğü on santimetre boyunda olan bu balıklar halk arasında,”doktor balıklar” olarak anılıyor.



Tesadüfen bulunmuş

Sivas Balık Kaplıca’nın bulunduğu bölge 1917 yılına kadar sazlıkmış. Ayağında yara olan bir çobanın tesadüfen iyileşmesiyle, yöre halkının ilgisini çekmiş. Balıkların yaşadığı bu sıcak derenin suyu kullanılarak ilkel havuzlar açılmış.1960′lı yıllarda Sivas İl Özel İdaresi’ne geçen kaplıcaya, dönemin şartlarına uygun tesisler yapılmış. 1983 yılında bir gazetecenin, havuzlara giren bir sedef hastasıyla yaptığı röportaj, kaplıcanın ününü dünyaya yaymış. Kaplıca 1988 yılında beri Ünsallar A.Ş. tarafında işletiliyor. Tesiste şu anda iki adet yüzme havuzu, 16 adet özel banyo var. 137 odası olan otel,kış aylarında da çok sıcak. Hem açık hem de kapalı havuzların,dereye bağlantısı var ve derenin suyu bir boruyla havuza geliyor, diğer taraftan çıkıyor. Dolayısıyla da balıklar havuz ve dere arasında gidip gelebilyor. Havuzların dibindeki çakıl taşları doğal bir hava yaratıyor. Bu çakılların sebebi, suyun yeerden kaynıyor olması. Suyun yerden kaynaması ise jakuzi etkisi yaratıyor.



Balıkların dişleri yok

Sivas Balıklı Kaplıca’daki balıklar, insanlar suya girer girmez seri ve ilginç hareketlere başlıyor. En büyüğü on santimetre olan bu balıklar suya giren herkese vücudunuzda minik darbeler hissediyorsunuz.Başlarda hafif bir gıdıklanma etkisi yaratan balıklara zamnala alışıyorsunuz. Sedef hastaları ya da diğer cilt problemi olanlar, suya girdiklerinde, sudaki selenyum yarayı yumuşatıyor. Balıklar da ufak hareketlerle bu yaraları yumuşatıyor. balıklar kaplıcanın suyunda,litrede bir gram selenyum bulunuyor. Selenyum cilt için çok yararlı. 2001 yılının haziran ayında, Sivas Valiliği, Cumhuriyet Üniversitesi ve Balıklı Kaplıca İşletmesi’nin birlikte düzenlediği sempozyumda, bu kaplıcanın sedef tedavisinde olumlu sonuçlar kaydettiği kanıtlanmış. Cumhuriyet Üniversitersi Dermatoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. sedat Özçelik, bu konuyla 20 yıldır ilgileniyor. Çalışmaları sonucunda, 21 günlük kür uygulayan hastaların klinik olarak şifa gördüğünü tespit etmiş. Bu olumlu sonucun en büyük etkisi de, suyun özelliği ve kaplıcanın yüksek yerde bulunmasından dolayı hastalığına uygulanan bütün tedavi yöntemlerinde, hastalık tekrar edebiliyor. Ancak, balıklı kaplıcadaki 21 günlük kür, hastalıksız geçen süreyi uzatıyor.



Selçuklu etkisi

Sivas’ın özellikle sadece balıklı kaplıcayla bitmiyor. Selçuklu mimarisinin izlerine de sıkça rastlayabilirsiniz.sivas’a gitgiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin basşında, merkezdeki İlhanlı Veziri Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından 1271 yılında yaptırılan “Çifte minareli Medrese” ve hemen karşısındaki Selçuklu Sultanı l.İzzeddin Keykavus tarafından 1217 yılında yaptırılan “Şifai Medresesi” geliyor. Bu medresenin içinde, Sivas’a özgü kilimler bulabilirsiniz. Divriği de görülmesi gererken ilçelerden biri. Konakları dışında en büyük özelliği, ilçeye tepeden bakan heybetli Ulu Camii. Sivas, Hititler’den osmanlı’ya uzanan farklı bir kültür yapısına sahip.hem bu farklı kültürü yaşamak, hem de balıklı kaplıcanın şifalı sularından yararlanmnak istiyorsanız Sivas sizi bekliyor…



BUNLARA DİKKAT! Balıklı kaplıcalara girecek olanlar;



* Suyu içtikten sonra, havuza girmeden önce kahvaltı yapmak gerekiyor.


* Günde dörder saatten iki seans havuza girilmesi tavsiye ediliyor.


* 21 günlük kür uygulanmalı.


* 21 gün boyunca hastaların, “sedef hastalığı” ile ilgili herhangi bir ilaç ya da krem kullanmamaları gerekiyor.


* Tedavi süresince alkol de kullanılmamalı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder