28 Haziran 2011 Salı

KARAMAN






KARAMAN



YÜZÖLÇÜMÜ: 9.237 km²karaman kalesi



NÜFUS: 234.005 (2011)



İL TRAFİK NO: 70



İLÇELER: Karaman (merkez), Ayrancı, Ermenek, Kâzımkarabekir.



İLGİ ÇEKİCİ YERLER: Gökçe Çamlığı Orman İçi Dinlenme Yeri, Maraspoli Mağarası, Kraman, Ermenek (Firan) ve Mennan Kaleleri, Binbirkilise, Hatuniye, Emir Musa, İbrahim Bey İmaret Medreseleri ve Tol Medrese, Gaferyad (Ermenek, Kâzımkarabekir) ve Yollarbaşı (İlisra) Köyü Ulucamileri, Hacı Beyler, Aktekke (Valide Sultan), Arapzade, Paşa, Dikbasan (Fasih), Akçaşehir, Sipas ve Mimar Emir Rüstem Paşa Camileri, Yunus Emre Camisi ve Zaviyesi, Şeyh Çelebi Mescidi ve Akça Mescit, Karamanoğlu İmareti ve Türbesi, Bıçakçı Köprüsü ve Ala Köprü, Yedi Oluklu Çeşme, Karaman Müzesi.





İl Kültür Müdürlüğü



Tel: (338) 212 44 23

Faks: (338) 212 88 34



Müze



Karaman Müzesi



Adres: Hatuniye Med. Arkası – Karaman

Tel: (338) 213 15 36



Örenyerleri



Canhasan – Merkez – Alçatıköyü

Karadağ Binbir Kilisesi – Merkez -

Madenşehir / Üçkuyu Köyü



Önemli Günler



Mahalli Kutlama Günleri: Kültür ve Sanat Haftası

Karaman

5-12 Mayıs



Kazım Karabekir Paşa’yı Anma Törenleri

Kazım-Karabekir

26 Ocak



Mader’i Mevlana’yı Anma Törenleri

Karaman

10 Aralık



Dil Bayramı Kutlama Törenleri

Karaman

13 Mayıs



İl Bayramı Kutlama Törenleri

Karaman

21 Haziran



GENEL BİLGİLER



Karaman, İç Anadolu Bölgesi’nin güneyinde, Konya-İçel-Antalya illeri arasında bulunan önemli bir ticaret, kültür ve sanat merkezidir. M.Ö.8000′lerden itibaren iskan edilen Karaman ve yöresi, yeraltı şehirleri, mağaraları, inanç merkezleri gibi turistik çekiciliklerinin yanı sıra yaylaları ve doğal güzellikleri, zengin el sanatları örnekleri ile de ziyaretçileri büyülemektedir.



Müzeler

Karaman Müzesi

Karaman Müzesi Karaman ve çevresindeki tarihi buluntuların sergilendiği müze, 1980 yılında şimdiki binasına taşınmıştır. Şehrin merkezinde, Hatuniye medresesinin arkasındadır. Müze iki katlıdır.

Adres: Hatuniye Med. Arkası – Karaman

Tel: (338) 213 15 36

Örenyerleri

Canhasan – Merkez – Alçatıköyü

Karadağ Binbir Kilisesi – Merkez -

Madenşehir / Üçkuyu Köyü

Kaleler

Karaman Kalesi: Selçuklular tarafından 12.yüzyılda inşa edilen Karaman Kalesi iç içe surdan ibarettir. Bunlardan dış kaleden çok az belirti vardır. (Eski hapishane civarı) Bu gün görkemli olarak iç kale ayakta durmaktadır. Karaman Kalesi ülkemizin en gösterişli ve ayakta kalabilen kalelerindendir.



Ermenek Kalesi: Kale sığınak, mesken ve zindan olarak kullanılmıştır. Kalede tabii mağaralar da bulunmaktadır. Karamanoğullarının ilk kalesidir. Ermenek’in kuzeyini baştan başa kaplayan büyük kayanın orta kısmında yer alır. Evliya Çelebi Seyahatnamesinin Ermenek ile ilgili bölümünde kaleyi anlatırken; “Göklere ser çekmiş kırmızı bir dağın ortasında Tanrı kudretiyle yapılmış bir kaledir. İbrete şayan, seyredilmesi Vahip bir Kale’dir. Mutlaka görülmeli ve seyredilmelidir. Ben karada ve denizde 18 padişahlık yer gezdim böyle bir kale görmedim.” demektedir.



Mennan Kalesi: Ermenek’tedir. Mennan sığınılacak yer manasına gelir. Kale dik bir dağın üzerinde yalçın kayalarla inşa edilmiştir. Karamanoğulları bu kaleyi bir hileyle Osmanlı Gedik Ahmet Paşa’ya kaptırmasından sonra Pir Ahmet Beyin kendini intihar ettiği kale bu kaledir.



İlisıra Kalesi: Karaman’ın Yollarbaşı kasabasında, İmirme denen yerdedir. Eski Bizans devrine aittir. Kale kalıntılar şeklindedir. LYSTRA KALESİ olarak da bilinir. Civarında Bizanslılara ait bir kilise vardır.



Divle Kalesi: Karaman’ın Ayrancı ilçesinin Divle (Üç harman) köyündedir. Bir apartmanı andıran kale, çok katlı olup, yerleşim mağaralar içerisinde ve toplu mesken halindedir. Selçuklular , Karamanoğulları ve Osmanlılar zamanında daima faal olarak bulunmuştur.



Gaferiyet Kalesi: Kazımkarabekir ilçemizdedir. Gaferiyat eskiden bir kale ile çevrili iken, insanların kale duvarlarını yapı taşı olarak kullanmaları sonucu kale yok olup gitmiştir. Bugün yalnız bir giriş kapısı kalmıştır. Kapının kemerini 21 zıvanalı taş tutmaktadır.

Köprüler

Görmel Köprüsü: Karamanoğullarının bıraktığı en güzel eserlerdendir. Ermenek ilçemizdedir. İki büyük kemer üzerine inşa edilmiştir. Boyu 27 Metre, eni 4.70 metre. Karamanoğlu Mahmut Bey’in oğlu Halil Bey tarafından yaptırılmıştır.



Karaman Köprüsü: Ayrancı ilçemiz de olup, Karamanoğlu eserlerindendir.



Selavat Köprüsü: Karaman’ın Göçer köyünün Göksu civarındaki bahçelerinin yanında ve Göksu nehri üzerinde Karamanoğlu devrinde yapılmıştır. Boyu 15 metre, eni 3 metre olup, yüksekliği 12 metre civarındadır. İki sütun üzerine taştan yapılmıştır.



Ak Köprü: Yeşildere kasabasında, ibrala deresi üzerindedir. Karamanoğlu devrine aittir.



Yaylalar

İldeki yaylalar, genellikle ilkbaharda köylülerin hayvanlarını otlatmak amacıyla kullanılır. Suyu, temiz havası, yeşilliği, hayvanları otlatmaya elverişli olması ve Akdeniz’e bir geçiş bölgesi olması nedeniyle günübirlik olarak yerli ve yabancı turistlerin özellikle Ermenek bölgesindeki yaylaları trekking ve yeme içme ve doğal suyu ile etkin yöreler olduklarından piknik amacı ile de tercih edilmektedir



NE YENİR?

Arabaşı, Toyga, paça, aşlık gibi çorba çeşitleri, cibe,batırık, yaprak ve köy dolmaları, keşkek ve bulamaç yörenin geleneksel yemekleri arasında sayılabilir

NE ALINIR?

Ağaç oyma işçiliği, marangozluk, mobilyacılık oldukça yaygındır. Ayrıca, bayanlar arasında nakış ve oya işçiliği de çok yaygındır. Dolayısıyla, halı (Taşkale, Şirvan, Koraş halısı) ve el sanatı ürünleri alınabilir.



YAPMADAN DÖNME

Binbir Kiliseyi, Aktekke Camini, Yunus Emre Camini ve Karaman Kalesini görmeden.

Karaman Müzesini gezmeden,

Zeyve Pazarı’nda alışveriş yapmadan,

…Dönmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder