29 Haziran 2011 Çarşamba

HATAY









HATAY



YÜZÖLÇÜMÜ: 5.403 km²



NÜFUS: 1.474.223 (2011)



İL TRAFİK NO: 31



İLÇELER: Hatay (merkez), Altınözü, Belen, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Samandağı, Yayladağı.



İLGİ ÇEKİCİ YERLER: Soğukoluk ve Yayladağı Orman İçi Dinlenme Yerleri, Arsuz Plajları, Alalah (Tel Açana), Tel Tayinat, Çatalhöyük (Kanula), Harbiye (Dophne), İssos, El-Mina, Arsuz (Rhossos ya da Rosus), Seleukeia Pieria Yerleşme ve Kent Kalıntıları, Antakya (Antiokheia) Surları, Traianus Sukemeri, Heronion, Koz (Kürşat), Payas, Bakras, Sarıseki, Şalen ve Darb-ı Sak (Bayezıid-i Bistami) Kaleleri, Aziz Petrus Grottosu, Cin Kulesi, Kızlar Sarayı (Kasr El-Benet), Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi, Habib Neccar Camisi, Sokullu Külliyesi, Hatay Arkeoloji Müzesi.





İl Kültür Müdürlüğü



Tel: (326) 214 92 17

Faks: (326) 213 33 86



Kültür Merkezleri



Tiyatro, konferans gibi etkinliklere yönelik 418 kişilik Salon

Sergi Salonu

Kütüphane



Yazışma Adresi: Şehit Mustafa Sevgi Cad. No:8/A – Antakya

Tel: (326) 216 06 52

Müze



Hatay Müzesi Adres: Gündüz Cad. No:1 Hatay

Tel: (326) 214 61 68

Faks: (326) 213 33 86



Örenyerleri



St. Pierre Kilisesi – Antakya / Kuruyer

Aççana Örenyeri – Reyhanlı (Merruş) / Varışlı K.

Çevlik Örenyeri – Samandağ / Kapısuyu Köyü



Önemli Günler



Mahalli Kutlama Günleri:



Saint Pierre Ayini

Antakya St. Pierre Kilisesi (Katolikler için)

29 Haziran



Çanakkale Şehitlerini Anma Günü

Antakya

18 Mart



Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü

Antakya

27 Aralık



Yunus Emre’yi Anma Günü

Antakya

5 Nisan



Mevlana’yı Anma Günü

Antakya

17 Aralık



29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Antakya

28-29 Ekim



Kurtuluş Günleri:



Erzin (Yeşilkent’in) Kurtuluşu

Erzin (Yeşilkent)

8 Ocak



Dörtyol’un Kurtuluşu

Dörtyol

9 Ocak



İskenderun’a Türk Askerinin Girişi

İskenderun

5 Temmuz



Kırıkhan’a Türk Askerinin Girişi

Kırıkhan

6 Temmuz



Reyhanlı’ya Türk Askerinin Girişi

Reyhanlı

8 Temmuz



Hatay’ın Kurtuluşu

Antakya

23 Temmuz



Hassa’nın Kurtuluşu

Hassa

15 Kasım



Festivaller:



Antakya Uluslararası Turizm Kültür ve Sanat Festivali

Antakya

21-23 Temmuz



Uluslararası İskenderun Kültür Festivali

İskenderun

5-9 Temmuz



Kırıkhan Belediyesi Kavun Festivali

Kırıkhan

15-16 Temmuz



Hıdrellez Kültür Şenlikleri

Antakya

5 Mayıs



Önemli Haftalar:



Atatürk’ü Anma Haftası

Antakya

10 Kasım





GENEL BİLGİLER



Antakya yöresini çekici kılan ve tarihi boyunca göçlere açık olmasını sağlayan, yaşamı kolaylaştıran iklim koşulları ve verimli topraklarının yanı sıra Anadolu’yu Çukurova yoluyla Suriye ve Filistin’e bağlayan yolların kavşak noktasında bulunmasıdır. Ayrıca Mezopotamya’dan Akdeniz’e çıkmak için kullanılabilecek en uygun limanlar yine bu bölgededir.

Hatay, inanç turizmi merkezleri, antik kentleri ve yaylalarıyla turizm potansiyeline sahip bir ildir.



İskenderun



Hatay iline bağlı İskenderun, kendi adıyla anılan körfezin kıyısındaki modern bir kenttir. Kıyının hemen gerisinde bir duvar gibi yükselen Nur Dağlarına sırtını vermiş, yeşil ve dört mevsim sıcak bir turizm merkezi, bunun yanı sıra da işlek bir ticaret limanıdır



Cami ve Kiliseler



Önemli bir inanç turizmi merkezi olan Hatay’da, dünyanın ilk Katolik Kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi bulunmaktadır. Hıristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Hatay, aynı zamanda dört büyük patriklik merkezinden biridir.

St. Simon Stylite Manastırı , Yayladağı Barleam Manastırı ve Keldağı Barleam Manastırı önemli manastırlarıdır.



Habib Neccar Cami, Şeyh Ahmet Kuseyri Cami ve Türbesi, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Payas Sokullu Külliyesi ve Ulu Cami görülmeye değerdir.



Hatay Cami ve Kiliseleri

Santa Kiliseler Grubu (Dumanlı-Merkez)



Geçmişte önemli bir yerleşme yeri olan Santa (bugünkü adıyla Dumanlı) yerleşimi Gümüşhane’ye 45-50 km mesafede bulunmaktadır. Buradaki mahallelerden; Terzil’de St. Theodor Kilisesi, Binatlı’da İlyas Peygamber Kilisesi, İşhan’da St. Kiryaki Kilisesi ve İşhan Piştoflu’da St. Christopher Kilisesi, Çakallı’da Çakallı Kilisesi, Çinganlı’da St. Konstantinos ve St. Petros Kiliseleri önemli olanlarıdır.

Bu kiliselerin 1860-1870′lerde yapıldığı tahmin edilmektedir. Özgün kapı, pencere çerçeveleri, kabartma haçları ve çan kuleleri ile ilgi çekici yapılardır.



Surlar



Antakya’nın etrafı Seleukus döneminde yüksek surlarla çevriliydi. Surlar üzerinde 360 nöbetçi kulesi ve Habib Neccar Dağı’nın en yüksek ve sarp tepesinde de halen kalıntıları olan bir iç kale bulunuyordu.



Demirkapı: Hacıkürüş deresinden gelen şiddetli selleri kontrol edebilmek için Habib Neccar Dağı ile Haçdağı’nı birbirinden ayıran derin ve dar vadi üzerinde surların devamı niteliğinde yüksek ve sağlam bir duvar olarak yapılmıştır. Aynı zamanda şehrin giriş kapılarından biri olarak kullanılan bu duvar günümüzde hala ayaktadır.



Köprüler



Demirköprü: Antakya ile Reyhanlı arasında, Asi Nehri üzerindedir. Ortaçağ’da bölgenin en önemli geçitlerinden ve Antakya savunmasında büyük rol oynayan bir köprüdür. Taştan yapılmış ve iki ucunda kuleleri ile kapıları olan köprünün kuleleri yıkılmıştır, ancak köprü halen kullanılmaktadır.



Dana Ahmetli Köprüsü: Kırıkhan Ovası’nda, Karasu Nehri üzerindedir. 6 gözlü bir taş köprüdür. 16. Yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapıldığı sanılmaktadır.



Kaleler



Koz Kalesi: (Kürşat Kalesi)Antakya Prensliği zamanında yapıldığı sanılan kalenin büyük blok taşlarla yapılmış iki burcu halen ayaktadır.



Bakras Kalesi: Antakya – İskenderun yolunun 27. km. sinde, yoldan 4 km. kadar içerde sarp bir tepe üzerine çok katlı olarak kurulmuş olan kalenin halen birçok mekanı sağlam durumdadır.



Payas Kalesi: 1567 de hendeği ile birlikte restore edilmiş bir Osmanlı kalesidir. Son yüzyılda hapishane olarak kullanılmıştır.



Mancınık Kalesi: Payas – Dörtyol arasında sarp bir tepe üzerinde 1290 yılında yapılmıştır. Çok az kalıntısı vardır.



Cin Kulesi: Kale ile liman arasında, limanı korumak amacıyla 1577 yılında yapılmış bir karakol kulesidir.



Darbısak Kalesi: Kırıkhan ile Hassa arasında, Kırıkhan’a 4 km. uzaklıkta bir tepe üzerindedir. Beyazid Bestami Makamı Darbı-Sak Kalesi üzerindedir. 19. yüzyıl sonlarında burada bir cami ve türbe yaptırılmıştır. Her yıl binlerce kişi ziyaret eder.



Hanlar, Hamamlar



Antakya içerisinde hemen hepsi geçmiş yüzyıllarda vakıflar tarafından yaptırılmış olan bir çok han ve hamam vardır. Halen çalışan han ve hamamlar geçmişin kültürel özelliklerini, mimari yapısını bu güne getirmişlerdir. Cindi Hamamı, Saka Hamamı, Meydan Hamamı, Yeni Hamam, Kurşunlu Han, Sokullu Hanı halen kullanılır olanıdır.



NE YENİR?



Hatay’da yörenin güzellikleri, şekilleri, tatları, renkleri mutfağa yansıtılmış olup, oldukça zengindir. Bunlardan Oruk, Öcce, Ekşili Börülce, Beyaz Kabak Boranisi, Cevizli Biber (Muhammara), Bakla Ezmesi, Humus, Nazlı Et Yemeği ile Peynirli Künefe ve Taş Kadayıf tatlıları damak zevkinizin çeşitliliğini arttıracaktır.



YAPMADAN DÖNME



Arkeoloji Müzesi, St. Pierre Kilisesi, Habib-i Neccar Camii, Antakya Kalesi, Çevlik Ören yeri, Titus Tüneli, St. Simen Manastırı, Eski Antakya evleri Harbiye Mesire yeri, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Arsuz Sahil şeridi, Bakras Kalesi, Koz Kalesi’ni gezmeden,

İçli Köfte, Aşur, Ekşi Aşı, Humus, Cevizli Biber, Kaytaz Böreği, Katıklı Ekmek; Tatlı olarak: Künefe, Taş Kadayıf, Kabak Tatlısı, Kereviç yemeden,

Defne sabunu, İpek dokumacılık, Biber Salçası, Nar Ekşisi almadan

…Dönmeyin



Hatay iline bağlı İskenderun, kendi adıyla anılan körfezin kıyısındaki modern bir kenttir.Kıyının hemen gerisinde bir duvar gibi yükselen Nur Dağlarına sırtını vermiş, yeşil ve dört mevsim sıcak bir turizm merkezi, bunun yanı sıra da işlek bir ticaret limanıdır.Tarihçe:M.Ö.333 yılında Makedonya Kralı Büyük İskender’in İran İmparatoru III.Darius’u Issos Vadisi’nde yenilgiye uğratmasıyla Alexandretta şehrinin temeli atılmıştı. İskenderun, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerini de yaşamıştır.



İklim: İlçede Akdeniz iklimi görülür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder