SAMSUN
YÜZÖLÇÜMÜ: 9.490 km²
NÜFUS: 1.251.729 (2011)
İL TRAFİK NO: 55
İLÇELER: Samsun (merkez), Alaçam, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Havza, Kavak, Lâdik, 19 Mayıs, Salıpazarı, Tekkeköy, Terme, Vezirköprü, Yakakent.
İLGİ ÇEKİCİ YERLER: Çakırlar Korusu, Çamgöl ve Vezirköprü Orman İçi Dinlenme Yerleri, Havza ve Lâdik Kaplıcaları, Kale, Pazar (Samsun), Hacı Hatun, Yalı, Tayyar Paşa, Mustafa Paşa, Rıdvan Bey, Abdullah Paşa, Değirmenbaşı, Taceddin Paşa, Pazar (Terme), Taşkale Camileri, Büyükcami (Samsun), Şeyh Seyyid Kudbeddin ve İsa Baba Camileri ile Türbeleri, Büyükcami (Bafra), Fazıl Ahmed Paşa Medresesi, Fazıl Ahmed Paşa Bedesten ve Arastası, Havza İmareti, Kızgözü Aslanağzı Kaplıcası, Küçükhamam (Şifa Kaplıcası), Taşkale ve Şifa Hamamları, Çiftehamam, Atatürk ve İlk Adım Anıtları, Samsun Arkeolji ve Etnografya, Samsun 19 Mayıs ve Samsun Atatürk Müzeleri.
İl Kültür Müdürlüğü
Tel: (362) 432 11 58 – 431 00 14
Faks: (362) 432 11 58
Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü
Adres: Özel İdare İşhanları Sitesi
Irmak Cad. 2 Blok – Samsun
Koro Tel: (0 362) 432 09 20
Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü
Fuariçi
SAMSUN
Tel: (0 362) 432 29 33
Faks: (0 362) 432 11 58
Müze
Samsun müzesi
Tel/Faks: (362) 431 68 28
Önemli Günler
Mahalli Kutlama Günleri:
Hıdrellez
Çarşamba
6 Mayıs
Hıdrellez
Bafra
6 Mayıs
Hıdrellez
Ladik İlçe Merkezi ve Erenler Tepesi, Topağacı Mevkii
6 Mayıs
Hıdrellez
Alaçam (Geyikkoşan)
6 Mayıs
Festivaller:
Karpuz Festivali
Bafra
22-23 Ağustos
Pirinç Festivali
Terme-Kocaman
13-14 Haziran
Uluslararası Halk Dansları Festivali
Merkez
23-29 Temmuz
Şenlikler:
Selesepet Topkandil Şenliği
Bafra İlçesi
Ramazan’ın 19. Günü Başlar
Altın Fındık Yağlı Pehlivan Güreşleri
Terme İlçesi Köy Bucağı
9 Eylül
Fuarlar:
İlkbahar Giyim Fuarı
Merkez-İlçe
28 Nisan-28 Mayıs
Sanat Kültür-Kitap Fuarı
Merkez-İlçe
24 Nisan-4 Mayıs
26. Samsun Milli Fuarı
Merkez-İlçe
1-31 Temmuz
4. Sonbahar Giyim Fuarı
Merkez-İlçe
6 Eylül-6 Ekim
Önemli Haftalar:
19 Mayıs Kültür Haftası
Merkez-İlçe
19-25 Mayıs
Atatürk’ün Havza’ya Gelişi
Havza
25 Mayıs
SAMSUN'DA TOPLUM VE KÜLTÜR
Samsun’da dinî bir tören, 1913Toplum açısından Karadeniz’in metropolü sayılabilecek olan Samsun Şehir Merkezi, 20.YY başlarına kadar ciddi bir gayr-i müslim nüfusu barındırmakta idi.Günümüzde Şehir Merkezi nüfusunun büyük kısmını Doğu Karadeniz’den ve şehrin kendi ilçelerinden aldığı göç oluşturmaktadır.Şehir insanları açısından geniş bir yelpazeye sahip olup, en tutucusundan en entellektüeline kadar insanlara rastlamanız mümkündür.
1950-1990 yılları arası ülkemizin gözde şehirlerinden olan Samsun, 90′lı yıllar sonrası gerek belediyelerin ihmalkarlıkları gerek önceki yıllarda aldığı göçlerden dolayı başıboşluk yaşamış, bu başıboşluk şehre özgü olan Samsun Fuarı bitme derecesine getirmiştir ve sonunda kapanmıştır, kapanan tekel fabrikaları ve özelleştirmelerden dolayı, işsizlik had safhada olup 2000 yılı itibari ile Samsun göç veren bir şehir haline gelmiştir.
Kültürel açıdan Samsun, bütün Anadolu şehirlerini yaşadığı sıkıntıları çekmektedir.Uzun yıllar sonra bitirelebilen Atatürk Kültür Merkezi’nin bitirilmesinin gecikmesinin kültürel faaliyetlere uzun bir süre ket vurduğu ve kültür merkezin şu an yeteri kadar aktif olarak kullanılamadığı aşikar bir gerçektir.
Son dönemlerde yerel belediyelerin katkıları ile kültürel faaliyetlerde gözle görülür ilerlemeler kaydedilmiştir.Ulusal bazda yayınlanan Samsun merkezli edebiyat dergisi “Yolcu” buna en güzel örnektir.Bunun yanında İstanbul merkezli ulusal bazda yayın yapan bir çok edebiyat dergisine de içerik sağlanmaktadır.
Samsun’da derin muhabbetlere girebileceğiniz aynı zamanda Yolcu Dergisi’nin gayr-ı resmi merkezi olan Cibran’da Yolcu dergisi editörlerine her daim rastlamanız mümkündür.
Son 2-3 yıla kadar denize küsmüş bir sahil kenti görünümünde olan Samsun; yapılan sahil yolu, Doğu Park, tamamlanmakta olan Batı Park gibi projelerle denizle barışık hale gelmiş ve eşine az rastlanır tesislere kavuşmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder