27 Haziran 2011 Pazartesi

SAMSUN








SAMSUN




YÜZÖLÇÜMÜ: 9.490 km²



NÜFUS: 1.251.729 (2011)



İL TRAFİK NO: 55




İLÇELER: Samsun (merkez), Alaçam, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Havza, Kavak, Lâdik, 19 Mayıs, Salıpazarı, Tekkeköy, Terme, Vezirköprü, Yakakent.




İLGİ ÇEKİCİ YERLER: Çakırlar Korusu, Çamgöl ve Vezirköprü Orman İçi Dinlenme Yerleri, Havza ve Lâdik Kaplıcaları, Kale, Pazar (Samsun), Hacı Hatun, Yalı, Tayyar Paşa, Mustafa Paşa, Rıdvan Bey, Abdullah Paşa, Değirmenbaşı, Taceddin Paşa, Pazar (Terme), Taşkale Camileri, Büyükcami (Samsun), Şeyh Seyyid Kudbeddin ve İsa Baba Camileri ile Türbeleri, Büyükcami (Bafra), Fazıl Ahmed Paşa Medresesi, Fazıl Ahmed Paşa Bedesten ve Arastası, Havza İmareti, Kızgözü Aslanağzı Kaplıcası, Küçükhamam (Şifa Kaplıcası), Taşkale ve Şifa Hamamları, Çiftehamam, Atatürk ve İlk Adım Anıtları, Samsun Arkeolji ve Etnografya, Samsun 19 Mayıs ve Samsun Atatürk Müzeleri.




İl Kültür Müdürlüğü





Tel: (362) 432 11 58 – 431 00 14

Faks: (362) 432 11 58




Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü





Adres: Özel İdare İşhanları Sitesi

Irmak Cad. 2 Blok – Samsun

Koro Tel: (0 362) 432 09 20




Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü



Fuariçi

SAMSUN

Tel: (0 362) 432 29 33

Faks: (0 362) 432 11 58




Müze



Samsun müzesi



Tel/Faks: (362) 431 68 28




Önemli Günler




Mahalli Kutlama Günleri:





Hıdrellez

Çarşamba

6 Mayıs





Hıdrellez

Bafra

6 Mayıs




Hıdrellez

Ladik İlçe Merkezi ve Erenler Tepesi, Topağacı Mevkii

6 Mayıs





Hıdrellez

Alaçam (Geyikkoşan)

6 Mayıs




Festivaller:




Karpuz Festivali

Bafra

22-23 Ağustos






Pirinç Festivali

Terme-Kocaman

13-14 Haziran





Uluslararası Halk Dansları Festivali

Merkez

23-29 Temmuz




Şenlikler:



Selesepet Topkandil Şenliği

Bafra İlçesi

Ramazan’ın 19. Günü Başlar




Altın Fındık Yağlı Pehlivan Güreşleri

Terme İlçesi Köy Bucağı

9 Eylül




Fuarlar:



İlkbahar Giyim Fuarı

Merkez-İlçe

28 Nisan-28 Mayıs




Sanat Kültür-Kitap Fuarı

Merkez-İlçe

24 Nisan-4 Mayıs




26. Samsun Milli Fuarı

Merkez-İlçe

1-31 Temmuz




4. Sonbahar Giyim Fuarı

Merkez-İlçe

6 Eylül-6 Ekim




Önemli Haftalar:



19 Mayıs Kültür Haftası

Merkez-İlçe

19-25 Mayıs




Atatürk’ün Havza’ya Gelişi

Havza

25 Mayıs




SAMSUN'DA TOPLUM VE KÜLTÜR



Samsun’da dinî bir tören, 1913Toplum açısından Karadeniz’in metropolü sayılabilecek olan Samsun Şehir Merkezi, 20.YY başlarına kadar ciddi bir gayr-i müslim nüfusu barındırmakta idi.Günümüzde Şehir Merkezi nüfusunun büyük kısmını Doğu Karadeniz’den ve şehrin kendi ilçelerinden aldığı göç oluşturmaktadır.Şehir insanları açısından geniş bir yelpazeye sahip olup, en tutucusundan en entellektüeline kadar insanlara rastlamanız mümkündür.




1950-1990 yılları arası ülkemizin gözde şehirlerinden olan Samsun, 90′lı yıllar sonrası gerek belediyelerin ihmalkarlıkları gerek önceki yıllarda aldığı göçlerden dolayı başıboşluk yaşamış, bu başıboşluk şehre özgü olan Samsun Fuarı bitme derecesine getirmiştir ve sonunda kapanmıştır, kapanan tekel fabrikaları ve özelleştirmelerden dolayı, işsizlik had safhada olup 2000 yılı itibari ile Samsun göç veren bir şehir haline gelmiştir.




Kültürel açıdan Samsun, bütün Anadolu şehirlerini yaşadığı sıkıntıları çekmektedir.Uzun yıllar sonra bitirelebilen Atatürk Kültür Merkezi’nin bitirilmesinin gecikmesinin kültürel faaliyetlere uzun bir süre ket vurduğu ve kültür merkezin şu an yeteri kadar aktif olarak kullanılamadığı aşikar bir gerçektir.




Son dönemlerde yerel belediyelerin katkıları ile kültürel faaliyetlerde gözle görülür ilerlemeler kaydedilmiştir.Ulusal bazda yayınlanan Samsun merkezli edebiyat dergisi “Yolcu” buna en güzel örnektir.Bunun yanında İstanbul merkezli ulusal bazda yayın yapan bir çok edebiyat dergisine de içerik sağlanmaktadır.



Samsun’da derin muhabbetlere girebileceğiniz aynı zamanda Yolcu Dergisi’nin gayr-ı resmi merkezi olan Cibran’da Yolcu dergisi editörlerine her daim rastlamanız mümkündür.




Son 2-3 yıla kadar denize küsmüş bir sahil kenti görünümünde olan Samsun; yapılan sahil yolu, Doğu Park, tamamlanmakta olan Batı Park gibi projelerle denizle barışık hale gelmiş ve eşine az rastlanır tesislere kavuşmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder