27 Haziran 2011 Pazartesi

SİİRT






SİİRT







YÜZÖLÇÜMÜ: 6.182 km²tekstil




NÜFUS: 310.468 (2011)




İL TRAFİK NO: 56




İLÇELER: Siirt (merkez), Aydınlar, Baykan, Eruh, Kurtalan, Pervari, Şirvan.




İLGİ ÇEKİCİ YERLER: Billoris ve Hista Kaplıcaları, Derzin Kalesi, Siirt Ulucamisi, Çarşı (Asakir) ve Cumhuriyet Camileri, Nasreddin ve Çarpiran (Dört Ulular) Köprüleri, İbrahim Hakkı, Sultan Memduh ve Veysel Karani Türbeleri.




İl Kültür Müdürlüğü




Tel: (484) 223 28 70

Faks: (484) 223 28 70







Önemli Günler




Mahalli Kutlama Günleri:




Siirt’in Şeref Günü (İlim Kültür ve Sanat Haftası)

Siirt

14-22 Eylül




İbrahim Hakkı Hz. Anma Haftası

Siirt

21 Eylül




Atatürk’ün Siirt’i Ziyaretleri

Siirt

14 Eylül




Veysel Karani Hz.’lerini Anma Günü

Siirt (Baykan – Ziyaret Köyü)

Mayıs Ayının 2. Cumasıyla Başlayan Hafta



Resim: Tekstil





SİİRT'İN KÜLTÜRÜ




Siirt adının Sami Dili’nden geldiği öne sürülmektedir. Bazı kaynaklarda bu adın, Keldani Dili’nden, kent anlamına gelen Keert (Kaa’at) sözcüğünden kaynaklandığı yazılıdır. Siirt sözcüğü, isim kaynaklarında; Esart, Sairt, Siirt, Siird gibi çeşitli biçimlerde kullanılmıştır. Süryani’ler kente Se’erd (yöresel söyleniş biçimiyle Sert) demişlerdir. XIX. yy’da Sert, Seerd, Sört, Sairt olarak kullanılmış, günümüzde de Siirt biçimiyle benimsenmiştir.




Diğer bir kaynakta Siirt isminin, “Seert” anlamındaki “üç yer” manasına geldiği söylenir. Siirt adının nereden geldiği konusunda değişik görüşler vardır. Kadri PERK’in, Cenup Doğu Anadolu Tarihi’nde Siirt, Sert, Tigra, Mosert; Hüseyin CAHİT tarihi’nde Serad; Şemsettin SAMİ’nin Kamus’unda Tiğrakert olarak geçmektedir. Ayrıca eski Siirt’in birkaç sırtta kurulmasından dolayı Türkçe’de sırt kelimesinden türediği de iddia edilmektedir.




Hernekadar Sami kokenli oldugu soylense de Ermenice Tiğrakert’in halk agzinda sirasiyla Sigrakert, Sigirt ve sonunda Turkce aksanla Siirt’e donusmus olmasi gerekir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder